SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Kontaktirajte nas

Adresa

Novo naselje 129
23452 Karin Gornji

Email
milic.antonija@gmail.com

Mobitel/Telefon
+385 92-254-6647
+385 23-687-609

  Lokacija & Karta

  — Predivno naselje na Jadranskoj obali...

  Gornji Karin je naselje na jadranskoj obali, oko 16 km od grada Benkovca.
  Ovaj obalni grad ima oko 900 stanovnika. Ovaj mali grad ima bogatu povijest koja datira još od rimskog razdoblja, o čemu svjedoče arheološki ostaci hrama božice Latre i malog amfiteatra, što pokazuje da je grad u to vrijeme imao status rimske municije.
  Karin ima povijest od 6.stoljeća što potvrđuju ostaci crkve sv. Vida.
  Nazvali su ga CARINIUM. U Karinu se nalaze i biciklističke staze u blizini franjevačkog samostana iz 16. stoljeća. Uz rijeku Karišnicu kroz borovu šumu do starih mlinova i ostataka Rimskog carstva.

  — Postoji i anegdota o snalažljivosti Karinjana...

  Kažu da su Karin napali Turci, a budući da ih je bilo malo, smislili su kako zastrašiti Turke.
  Izvadili su volove i krave i stavili lampione na njihove rogove, kad su Turci došli i ugledali prizor, odmah su se povukli jer su mislili da imaju čitavu vojsku.
  Nekadašnje stanovništvo uglavnom se bavilo stočarstvom i vinogradarstvom, danas je turizam glavna djelatnost. Turistička ponuda ovog gradića je raznolika. Uz brojne povijesne znamenitosti posjetioci mogu uživati u čistom moru, ljepotama prirode te i u gastronomskoj ponudi autohtonih delicija. Smještaj za turiste je uglavnom privatnog tipa u apartmanima i sobama obiteljskih kuća u kojima domaćini svojim gostoprimstvom i ljubaznošću svakom svom posjetiocu čine odmor u potpunosti ugodnim. Na ovom slikovitom mjesto u čije se more ulijevaju rijeke Karišnica i Bijela, na samom ušću gdje se mješaju slana i slatka voda, formirao se mulj tj. ljekovito blato koje se sve više koristi u svrhe terapijskog liječenja i budućeg razvijanja

  to-topto-top